Kulttuuri, Liiketoiminta, Yleistä

Muuttaminen uuteen asuntoon vuonna 2020

Vuoden 2020 alkupuoleen on vaikuttanut maailmanlaajuinen ongelma, nimittäin koronapandemia. Koronakriisi on laittanut monen maan talouden sekaisin, mutta se on vaikuttanut myös lukemattomien ihmisten henkilökohtaiseen elämään. Moni on menettänyt jonkun läheisensä, tai joutunut itse taistelemaan tautia vastaan. 

Myös työpaikkoja on mennyt alta. Koska laskut pitäisi maksaa ja ruokaakin saada pöytään, on uuden työn hakeminen monelle ajankohtaista. Uudelleenkouluttautuminen on yksi vaihtoehto. Vanhentuneeksi katsottavalla tutkinnolla on vaikea saada uutta työtä. Lisäkoulutus tai alanvaihto ja kokonaan uusien pätevyyksien hankkiminen voivat parantaa mahdollisuuksia työllistyä.

Opiskelujen aloittaminen tai uusi työpaikka saattavat vaatia muuttamista – kenties jopa toiselle puolelle Suomea. Muutitpa saman paikkakunnan sisällä tai tuhannen kilometrin päähän, on muuttaminen uuteen asentoon aina yhtä raskasta. Vuokraa auto muuttoa varten, tee muuttoilmoitus, pakkaa tavarat, soita sähköyhtiöön… tehtävien asioiden lista on loputon. Suomessa asuminen on kuitenkin siitä(kin) niin mukavaa, että apua löytyy helposti. Asiat hoituvat usein jo yhdellä puhelinsoitolla, joten ei kun luuri käteen ja soittelemaan muuttofirmaa, kotisiivouspalveluun ja sähkö- sekä vakuutusyhtiöön?

Muuttaminen korona-aikana

Facemask

Muuttaminen ei ole koskaan kovin helppoa, mutta koronakriisi ja poikkeustila tekevät siitä vielä hieman vaikeampaa. Teknologiset ratkaisut ovat kuitenkin kehittyneet niin huimasti, että monet asunnon vaihtoon liittyvät asiat voi hoitaa etänä. Tavaroiden pakkaamista ja pianon kantamista ei tietenkään voi hoitaa etänä, mutta esimerkiksi uuden vuokrasopimuksen voi allekirjoittaa sähköisesti. Tarvitset vain verkkopankkitunnukset! Myös asuntokaupat voi nykyään hoitaa etänä. Jokin aika sitten pankit mainostivat kovasti mahdollisuutta hoitaa lainaneuvottelu etänä, ja vieläpä ilta-aikaan. Uusinta uutta on hoitaa myös kauppakirjojen allekirjoittaminen sähköisesti.

Asuntonäytötkin voi hoitaa virtuaalisesti, mutta jos olet tosissasi kiinnostunut vuokraamaan tai ostamaan kyseisen kohteen, kannattaa sopia yksityisesittelystä paikan päällä. Alle 10 hengen kokoontumisia saa järjestää – täytyy vain muistaa hyvä käsihygienia ja aivastaa aina hihaansa. Koronavirus ei säily pinnoilla kovinkaan kauaa. Todennäköisintä on saada tartunta jonkun aivastaessa tai yskiessä lähistölläsi. 

Kun sopiva kohde on löytynyt ja tarvittavat asiakirjat laitettu kuntoon, voit siirtää kotivakuutuksen ja sähkösopimuksen uuteen kotiin puhelimitse. Jos muutat omakotitaloon, soita myös jätehuoltoyhtiölle ja tilaa tarvittaessa lisää puita tai lämmitysöljyä. 

Muuttofirmat kannattaa kilpailuttaa heti, kun muutto varmistuu. Voit pyytää tarjouksen muutosta puhelimitse tai lähettämällä verkkoviestin. Muuttolaatikoiden vuokraaminen on turvallista, sillä kuten sanottu, virus ei pysy elossa kauaa erilaisilla pinnoilla – varsinkaan vaihtelevissa lämpötiloissa.

Muuton voi teettää täyden palvelun pakettina

Pakettiauto

Perinteinen muutto hoidetaan lähipiirin voimin. Tavarat pakataan ties mihin nyssäköihin ja raahataan paikasta toiseen pakettiautolla tai peräkärryllä. Mitä kauemmas muutat, sitä parempi olisi vuokrata tarpeeksi iso muuttoauto kuljettajineen. Kuljettaja suostuu yleensä myös kantoavuksi, ja hän osaa peruuttaa ison kuorma-auton suorastaan mahdottomiltakin vaikuttaviin paikkoihin.

Saatat yllättyä, miten edullisesti voit saada muuttotyöntekijöitä auttamaan tavaroiden kantamisessa, tai jopa hoitamaan koko urakan puolestasi. Enää ei tarvitse pakottaa, lahjoa ja suostutella perheenjäseniä ja muita läheisiä muuttopuuhiin! Korona-aikana tuskin kukaan tulisikaan paikan päälle, onhan kaikki oman perheen ulkopuolisia ihmiskontakteja neuvottu välttämään. Kaupassakin pitäisi pysytellä kahden metrin päässä muista. Tällainen turvaväli ei muuttopäivänä onnistu, sillä pyykinpesukoneen siirtäminen, sohvan kantaminen ja muuttoautossa istuminen edellyttävät hyvin läheisiä kontakteja muihin ihmisiin. 

Jos haluat päästä muutosta mahdollisimman helpolla, voit tilata avaimet käteen -muuton, jolloin  muuttofirma huolehtii myös tavaroiden pakkaamisesta, huonekalujen ja valaisimien suojaamisesta sekä tavaroiden purkamisesta uudessa kodissa. Muuttotyöntekijät voivat yksin tein laittaa vaatteet kaappiin, kirjat hyllylle ja taulut seinille. 

Vanhan tai uuden kodin muuttosiivoustakaan ei tarvitse tehdä itse. Kotisiivouspalvelut toimivat yhä normaalisti tai ainakin lähes normaalisti. Soita, pyydä tarjous muuttosiivouksesta ja sovi avainten luovuttamisesta – ammattilainen tekee erinomaista jälkeä hyvin lyhyessä ajassa, joten mikään kovin suuri rahareikä muuttosiivous ei ole. 

Muuttopalvelusta ei saa kotitalousvähennystä, mutta jos teetät muuttofirmalla esimerkiksi taulujen kiinnittämisen, oikeuttaa se kotitalousvähennyksen hakemiseen. Myös siivouspalveluiden ostaminen on kotitalousvähennyskelpoista, jos siivousfirma kuuluu ennakkoperintärekisteriin. 

Minne mennä muuton ajaksi? Esimerkiksi kylpylät ovat kiinni, joten se ei ole vaihtoehto. Yksi vaihtoehto on hotelli. Hotellit ovat alkaneet myydä päivähuoneita. Päivähuoneet on suunniteltu erityisesti etätyöntekijöiden työtiloiksi, mutta ne sopivat myös muuttoa paossa oleville.