Korona, Terveys & hyvinvointi, Yleistä

Miten muovia on hyödynnetty koronalta suojautumisessa?

Käsidesi, facemask ja muut

Muovia on käytetty koronalta suojautumisessa lukuisin eri tavoin. Muovin käyttäminen onkin lisääntynyt valtavasti vuonna 2020. Pelkästään Yhdysvalloissa muovin kulutuksen arvioidaan kasvaneen jopa 300 %. Tämä on huolestuttavaa, sillä iso osa muovista päätyy meriin. Jo nyt Välimereen päätyy WWF:n mukaan muovia vauhdilla, mikä vastaa 33 800 muovipulloa minuutissa.

Kasvomaskit ja kertakäyttökäsineet ovat muovia

Koronavirus on kasvattanut kasvomaskien ja kertakäyttökäsineiden kysyntää valtavasti. Kasvomaskia suositellaan käytettävän aina, kun ei ole mahdollista noudattaa 1,5–2 metrin turvavälejä. Kertakäyttökäsineillä voi suojata itsensä esimerkiksi kaupassa tai terveysasemalla. Airbnb antoi majoittajille ohjeet käyttää kertakäyttöhanskoja vuokrakohdetta siivotessa, lakanoita vaihtaessa ja asiakkaille tarkoitettuja lakanoita kaappiin laittaessa.

Kasvomaskit tehdään yleensä polypropyleenista, minkä elinkierto on 450 vuotta. Kasvomaskeja voi verrata ekologiseen aikapommiin, mikä jättää jälkeensä pysyviä ympäristövaikutuksia.

Muovia voidaan käyttää myös asiakkaita ja asiakaspalvelijoita erottavissa, läpinäkyvissä levyissä. Tällainen muovi kestää käyttöä pitkään, toisin kuin kertakäyttöhanska.

Kasvomaski ei muuten ole kertakäyttöinen. VTT julkaisi juuri tutkimuksen, minkä mukaan kertakäyttömaski kestää noin 10 pesua ollen silti yhtä suojaava kuin kankainen maski. Älä siis heitä maskia pois yhden käyttökerran jälkeen, vaan pese se pyykinpesukoneessa 60 asteessa – tai keitä sitä tovi kattilassa. Näin vähennät muovin kulutusta omalta osaltasi, mutta voit silti suojata itsesi koronalta. Kangasmaskin käyttö on toinen vaihtoehto.

Noutoruokaa ja verkkoshoppailua

Ravintoloissa syömistä pidetään riskialttiina. Ravintolat olivat Suomessakin pitkään kiinni keväällä. Moni on siirtynyt tilamaan noutoruokaa, ja noutoruokahan pakataan kertakäyttöisiin muoviastioihin ja -pusseihin. Mukana saattaa olla muovipulloja, yksittäispakattuja maustekastikeannoksia ja kertakäyttöaterimia.

Kertakäyttömuovin kulutus on kasvanut valtavasti esimerkiksi Bangkokissa. Thaimaan pääkaupungissa käytettiin huhtikuussa yli 60 % enemmän muovia kuin vuotta aikaisemmin.

Suomessakin on kielletty hakemasta uutta hanajuomaa samalla lasilla. Starbucks kielsi kestokuppien käytön, joten take away -kahvi on pakko ottaa kertakäyttömukiin, missä on muovinen kertakäyttökansi. Yhdysvalloissa ja Britanniassa kiellettiin kestokassien käyttö, joten ruokaostokset on pakko pakata kaupasta ostettavaan kassiin.

Korona sai suomalaisetkin innostumaan verkko-ostoksista. Suomessa ostettiin koronakeväänä muun muassa seksileluja, remonttitarvikkeita ja sisustustuotteita. Myös ekologisten vaatteiden kysynnässä havaittiin kasvua, mutta postitettavat tuotteet on yleensä pakattu muoviin. Pakkausmuovien kierrättäminen on hankalaa.

Muovia voidaan nyt käyttää surutta, sillä muovin valmistaminen on tällä hetkellä varsin halpaa. Myös Kivelän muovin hitsaus on varmasti huomannut muovin hinnan halpenemisen. Muovin valmistuksessa käytetään öljyä, minkä kysyntä on laskenut merkittävästi lentomatkustuksen vähennyttyä. Kierrätysmuovi on kalliimpaa, joten sen suosio on vaarassa romahtaa.

Koronalta voi suojautua muutenkin kuin muovilla

Koronalta voi suojautua pesemällä kädet, sulkemalla suunsa ja välttämällä kasvojen alueen näpräämistä (mikä vähentää myös ihon epäpuhtauksien syntymistä).

Kun vaahdotat saippuaa käsissäsi ainakin 20 sekuntia, pääsee saippuan rasva tappamaan bakteerit ja jopa koronaviruksen.

Kasvojen koskettelu voi viedä taudinaiheuttajat sisälle kehoon, joten kasvoja kannattaa koskettaa vasta huolellisen käsienpesun jälkeen.

Suun sulkemisella viittaamme siihen, että nyt jos koskaan on aika opetella nenähengittäjäksi. Nenän oma puolustusjärjestelmä tuhoaa viruksia, bakteereita ja sieniä. Lisäksi on huomion arvoista, että nenähengitys on määrältään pienempää kuin suuhengitys. Tällöin ilman epäpuhtauksia ja taudinaiheuttajia kulkeutuu vähemmän keuhkoihin. Nenähengitys poistaa vähemmän hiilidioksidia, ja hiilidioksidilla on roolinsa tulehdusten hillitsijänä.

Nenähengittämistä voi opetella. Jos esteenä on tukkoinen nenä, hoidata se kuntoon joko luonnonmukaisin konstein (kuten nenän huuhtelu suolakannulla) tai lääkkeillä.

Muita keinoja koronalta suojautumiseen

Käsienpesu

Muita keinoja suojautua koronalta ovat käsien desinfiointi, turvavälien ylläpitäminen ja sosiaalisten kontaktien sekä matkustamisen vältteleminen. Pomminvarmaa keinoa koronalta suojautumiseen ei ole, mutta yksi ihminen voi tehdä paljon suojatakseen itsensä ja muut.

Vaikka et uskoisi sairastuneesi koronaan, kannattaa nuhaisena pysytellä kotosalla. Nuhakin tarttuu, ja nuhan saaneet ihmiset saattavat elää päiväkaupalla koronan pelossa, ovathan koronan ja tavallisen flunssan oireet hyvin samankaltaiset. Flunssan levittäminen muihin ihmisiin voi sotke heidän työ- ja perhekuvioitaan, joten on huomaavaista pysytellä kotosalla tukkoisena, kuumeisena tai kurkkukipuisena.

Koronavilkku-sovelluksesta voidaan olla montaa mieltä, mutta se on yksi tapa suojata läheisensä koronalta. Jos sovellus kertoo sinulle, että olet ollut koronaan sairastuneen henkilön lähellä, tiedät noudattaa varotoimenpiteitä mahdollisen tartunnan levittämisen ehkäisemiseksi.