Alkoholi, Korona, Kulttuuri, Matkustelu, Terveys & hyvinvointi, Yleistä

Korona ja tupakointi

Korona

Mitä tekemistä koronalla ja tupakoinnilla on keskenään? Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että paljonkin.

Vaikuttaa siltä, että tupakoitsijan riski sairastua koronaan on muita isompi. Tämä selittyy muun muassa sillä, että tupakointi vie virukset käsistä suun limakalvoille.

Näyttää myös siltä, että tupakoitsija (joka sairastaa tietoisesti tai tietämättään koronaa) levittää koronaviruksia ympäristöönsä savun mukana. 

Lue lisää siitä, miten korona ja tupakan polttaminen liittyvät toisiinsa. Nyt jos koskaan on aika lopettaa tupakan polttaminen, ja siihen voivat auttaa nikotiinikorvaustuotteet, kuten Zonnic nuuskapussit

Tupakoitsija voi olla tartuntariski muille

Koska tupakoitsija puhaltaa ympärilleen savua, voi hän aiheuttaa tartuntariskin kanssaihmisilleen – jos siis sattuu sairastamaan koronaa, mikä voi olla oireeton.

Vaikka tupakoitsija ei varsinaisesti puhaltaisi savua ulos, on tupakoivan ihmisen uloshengitys normaalia voimakkaampi, ja savun ominaisuuksiin kuuluu leijaileminen ilmassa.

Savun mukana saattaa olla koronaviruksia ja pisaroita. Tupakansavun mukana nämä tartuttavat viruspartikkelit voivat levitä jopa usean metrin päähän.

Espanjassa, missä koronavirustartuntoja on ollut todella paljon, on yrittänyt suitsia tupakointia julkisissa tiloissa.

Esimerkiksi Kanariansaarilla tupakointi on kielletty julkisilla paikoilla, jos vähintään kahden metrin turvavälien ylläpitäminen ei ole mahdollista. Myös Galician maakunnassa tupakoiminen kaduilla ja julkisilla paikoilla (kuten ravintoloissa) on kielletty, jos turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa. 

Tupakointi julkisilla paikoilla voi aiheuttaa tartuntariskin senkin takia, että tupakan polttamisen ajaksi pitää riisua maski. On mahdollista, että maski suojaa myös kantajaansa, vaikka sitä pidetäänkin muiden ihmisten takia.

Tästä pääsemmekin seuraavaan kohtaan eli siihen, että tupakoivalla henkilöllä on suurempi riski saada koronatartunta.

Tupakoitsijan riski sairastua on kasvaa

Jos poltat tupakkaa, on sinulla suurempi riski saada koronatartunta. 

Kun viet savukkeen (tai nuuskapussin) kädestäsi suuhun, virukset pääsevät limakalvoille. Kädet pitääkin pestä huolellisesti ennen tupakointia. Itse asiassa, kädet tulisi pestä aina, kun aiot koskettaa kasvojasi. Voit saada tartunnan esimerkiksi silmien limakalvojen kautta, joten kasvoja tai edes kasvomaskia ei pitäisi kosketella likaisin käsin.

Tupakointi tai aiempi tupakointi näyttäisi lisäävän riskiä saada koronatartunta. Tupakointi tai se, että on polttanut aiemmin, lisää myös riskiä saada koronan vakavampi muoto. 

On huomattu, että askin päivässä (esimerkiksi kymmenen vuoden ajan) polttaneet saavat usein vaikeamman taudinkuvan. On huolestuttavaa, että tupakoitsijoilla on lähes kaksi kertaa todennäköisempi riski saada vakavia oireita kuin savuttomilla (tarkoittaa tässä henkilöä, joka ei ole polttanut koskaan).

Nyt jos koskaan on aika lopettaa tupakointi tai nuuskaaminen. Myös sähkötupakointi kannattaa lopettaa, sillä sähkötupakkakin heikentää keuhkojen kykyä taistella infektioita vastaan, eikä sähkötupakointi muutenkaan ole kovin turvallista. 

Liikkeellä paljon huhuja ja mutu-tietoa

Korona on melkoisen uusi ongelma, eikä siitä ole vielä kovin paljoa varmaa tutkimustietoa. Koronasta liikkuu paljon erilaisia huhuja ja jopa salaliittoteorioita. Myös mutu-tietoa on paljon liikkeellä. Viranomaiset ovatkin pyrkineet jakamaan paljon valistusta, mikä pohjautuu faktoihin ja näyttöön.

Mies polttaa tupakkaa

Jotkut ovat jopa sanoneet, että tupakointi suojaisi koronalta, mutta tämä huhu on osoittautunut täysin perusteettomaksi ja jopa vaaralliseksi, sillä kuten edellä kerrotaan, tupakointi lisää riskiä saada koronatartunta. 

Aikoinaan uskottiin, että tupakointi parantaa urheilusuoritusta, ja 1800-luvulla uskottiin tupakoinnin (ja punaviinin) suojaavan lavantaudilta. Tupakointi ei suojaa lavantaudilta – mainittakoon esimerkkinä vaikkapa tutkimusmatkailija Mary Kingsley, joka kuoli Etelä-Afrikassa vuonna 1900 lavantautiin tupakasta ja punaviinistä huolimatta. 

On hyvä tietää, että tupakointi heikentää limakalvojen puolustusmekanismeja. Tämän ansiosta hengitystievirukset pääsevät helpommin elimistöön. Lisäksi tupakka heikentää hengitysteiden värekarvatoimintaa. Tämä saa aikaan sen, että paikallinen puolustautuminen taudinaiheuttajia vastaan kärsii.

Tutkimukset ovat osoittaneet koronaviruksen käyttävän hengitysteissä olevia ACE-reseptoreita päästäkseen solun sisään. Tupakan polttaminen lisää reseptoreiden lukumäärää solujen pinnalla. Lopputulos on se, että koronavirus pääsee helpommin elimistöön

Sekin on havaittu, että nikotiini lisää viruksen monistumista.

Tupakoitsijan vastustuskyky on alentunut, mikä lisää keuhkotulehduksen riskiä ja hidastaa paranemista. 

Erityisen haitallista tupakan polttaminen on koronan riskiryhmiin kuuluville, eli yli 70-vuotiaille henkilöille ja heille, joilla on ennestään jokin diabeteksen tai keuhko- tai sydänsairauden kaltainen perussairaus.

Tupakointi kannattaa lopettaa, vaikka olisi polttanut vuosikymmeniä. Tupakan polttamisen lopettaminen parantaa nopeasti hengitysteiden limakalvojen toimintaa. Se, että hengitysteiden limakalvot toimivat paremmin, parantaa henkilön vastustuskykyä.