Terveys & hyvinvointi, Yleistä

Kaikki, mitä sinun pitää tietää osteopaatin palveluista

Osteopaatti on neljän vuoden koulutuksen saanut, tuki- ja liikuntaelimistön toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen asiantuntija. Osteopaatti selvittää, mistä kipu tai häiriötila johtuu, ja sen jälkeen hän etsii parhaat tavat ongelman hoitamiseen. Osteopaatti tuntee ihmisen anatomian ja fysiologian erityisen hyvin, ja pystyy kehoa tunnustelemalla selvittämään, mitkä rakenteet ovat vaivojen takana. 

Kun haussa on pätevä osteopaatti, Tampere on hyvä paikka aloittaa etsintä. Tampereella on lukuisia osteopaatin vastaanottoja, joilla saat kivutonta ja turvallista apua erilaisiin kiputiloihin, kuten alaselkäkipuun, tai esimerkiksi niska-hartiaseudun jännitystiloihin. Et tarvitse lääkärin lähetettä voidaksesi varata ajan osteopaatille. 

Mitä tapahtuu osteopaatin vastaanotolla?

Osteopaatilla on aikaa haastatella ja kuunnella potilasta, toisin kuin lääkäreillä. Osteopaatin vastaanottoaika kestää 45 minuutista tuntiin, joten hän ehtii saada selville monenlaisia asioita, joista on apua kivun tai toimintahäiriön hoitamisessa. Haastattelun lisäksi osteopaatti arvioi asiakkaan perusliikkumista erilaisten liikkeiden ja taivutusten avulla, sekä tunnustelee potilaan kehon rakenteita. Tunnustelun perusteella osteopaatti arvioi lihasten jännittyneisyyttä sekä nivelten liikkuvuutta. Erityisen tarkoin osteopaatti arvioi selän jäykkyyttä tutkimalla selkärangan liikkuvuutta ja sen nikamien liikettä. Tunnustelun aikana potilas yleensä makaa hoitopöydällä. Kaiken tämän perusteella kokenut osteopaatti pystyy suunnittelemaan oikeanlaisen hoidon ja kuntoutuksen.

Osteopaatti tekee potilaalle lopuksi tilanteen edellyttämää käsittelyhoitoa. Harjaantunut osteopaatti osaa valita erilaisista osteopaattisista tekniikoista juuri oikeat. Potilaalle voidaan tehdä esimerkiksi lihaksiin kohdistuvia tekniikoita, tai nikamien ja nivelten mobilisaatio- tai manipulaatiotekniikoita. Käsittelyhoitoja ei tarvitse pelätä, sillä ne ovat kivuttomia ja täysin turvallisia. Riippuu tapauksesta, mutta yleensä osteopaatilla pitää käydä useampia kertoja, jotta saisi parhaan mahdollisen avun kipu- tai muuhun ongelmatilaan. 

Kannattaisiko minunkin mennä osteopaatin vastaanotolle?

Osteopaatti

Jos kärsit pitkittyneistä kipu- tai jäykkyystiloista, kannattaa ehdottomasti varata aika osteopaatin vastaanotolle. Kipu heikentää elämänlaatua ja voi vaikuttaa toimintakykyyn, joten asiaan kannattaa puuttua jo varhaisessa vaiheessa. Tyypillisiä syitä hakeutua osteopaatin vastaanotolle ovat alaselkäkivut ja niska-hartiaseudun vaivat. Lisäksi osteopaatti pystyy hoitamaan esimerkiksi olkapääkipua, polvi- ja lonkkaongelmia, raskausajan vaivoja, kantapääkipua, akillesjänteen kiputiloja, migreeniä ja päänsärkyä, tenniskyynärpäätä, leukakipua ja hampaiden narskuttelua. Mikä tahansa usein toistuva kipu on hyvä syy etsiä apua osteopaatilta. Varsinkin silloin, jos aiemmin saamasi hoidot ovat tuoneet vain hetkellisen avun, kannatta hakeutua osteopaatin pakeille. Osteopaatti selvittää, mistä kipu johtuu, ja miten kiputilaa voitaisiin hoitaa niin, että kipuja voitaisiin estää toistumasta. 

Koska osteopaatin tekemät hoidot eivät satu, saa osteopaatin vastaanotolta apua esimerkiksi stressin aiheuttamiin jännitystiloihin. Osteopaattisen hoidon tuoma rentous auttaa stressin ja unettomuuden hallinnassa. Osteopatian on todettu vaikuttavan positiivisesti paitsi liikkuvuuteen, myös aineenvaihduntaan, hengityselimistön toimintaan, verenkiertoon ja hermoston tasapainottamiseen. Osteopaatilta saavat apua myös aktiiviset kuntoilijat ja urheilijat, joille runsas liikkuminen on aiheuttanut rasitusvammoja. Osteopaatti pystyy antamaan itsehoito-ohjeita, tulkitsemaan magneettikuvien lausuntoja ja usein myös laatimaan laajan ja henkilökohtaisen kunto-ohjelman.  

Mitä eroa on osteopatialla, naprapatialla ja kiropraktialla?

Jos kerrot työkavereillesi selkäkivuistasi, huomaat, että vaiva on luultua yleisempi. Avuliaat työkaverit jakavat mielellään vinkkejä alaselkäkivun hoitoon. Yksi suosittelee kipugeeliä, toinen joogaa, kolmas villaista selänlämmikettä. Joku maininnee osteopatian, kun taas toinen suosittelee naprapatiaa. Joku saattaa huutaa väliin, ettei kannata harkita mitään muuta kuin kiropraktiaa. Vähemmästäkin menee sekaisin – kelle tässä kannattaisi soittaa?

Kiputilat ovat yksilöllisiä, samoin niihin tepsivät hoitomuodot. Kerrottakoon kuitenkin, mitä eroa on osteopatialla, naprapatialla ja kiropraktialla. Osteopatia on holistisin eli ihmisen kokonaisvaltaisimmin huomioiva hoitomuoto, eikä siinä käytetä väkivaltaa nivelten liikkuvuuden parantamisessa. Kivun alkuperää voidaan hakea kauempaakin kuin varsinaisesta kipupisteestä.

Hieroja

Naprapatialla ei ole omaa hoitofilosofiaa, vaan naprapaatti käyttää erilaisia hoitomenetelmiä, joilla hän pyrkii saamaan aikaan mahdollisimman pysyvän avun potilaan kiputiloihin. Kiropraktikko käyttää jonkin verran erilaisia käsittelymenetelmiä kuin osteopaatti tai naprapaatti, sillä hän tekee potilaalle nopeita ja lyhyitä sekä venyttäviä liikkeitä. Joskus käsittely aiheuttaa ”niksauksen”, eli kiropraktikko ”niksauttaa selän tai olkapään takaisin paikoilleen”. Kiropraktikolla on erityinen hoitopöytä liikkuvine osineen, jotta nopeiden hoitoliikkeiden tekeminen olisi mahdollisimman sujuvaa. Kuten osteopaatilla, myös kiropraktikolla tai naprapaatilla pitää yleensä käydä useampi kerta, jotta saisi kipuun tai jäykkyyteen parhaimman avun. 50–90 euron hintaiset käynnit joutuu yleensä maksamaan itse.