Liiketoiminta, Yleistä

Huomioi nämä asiat, kun myyt autoasi

Auton myynti

Auton myyminen itse ei ole mikään helppo nakki. Myynti-ilmoituksen laatiminen ja auton puunaaminen edustavia kuvia varten vievät vain murto-osan kaikesta auton myyntiin kuluvasta ajasta. Hyvin harvoin ensimmäinen soittaja tulee paikan päälle katsomaan autoa ja sanoo ”otan tämän”. Jos näin käy, olet joko todellinen onnenpekka, tai myyt autoa huomattavasti alle sen markkina-arvon. Varaudu lukuisiin yhteydenottoihin, joista valtaosa ei johda mihinkään. Varaudu myös naurettavan alhaisiin tarjouksiin sekä erilaisiin vaihtokauppaehdotuksiin. Ihan kultakatriinalla leimallista autoa ei lie kukaan yritä saada, tuskin edes juhlamokalla. Kahvipaketin sijaan sinulle saatetaan tyrkyttää klapikonetta, vielä huonompaa autoa, mönkijää tai puutarhajyrsintä.

Varaudu myös renkaanpotkijoihin, jotka tarttuvat jokaiseen naarmuun ja haukkuvat autosi lyttyyn yrittäen saada alennusta. Jos hermot kestävät tämän ruljanssin, hyödyt taloudellisesti myymällä autosi itse. Autoliike ottaa välistä melkoisen provision, ja jos annat vanhan autosi vaihdossa, saat siitä usein huomattavasti vähemmän kuin pitäisi. 

Auton myynnissä toiselle kuluttajalle sovelletaan kauppalakia

Kun myyt autosi toiselle kuluttajalle, kaupassa sovelletaan kauppalakia. Kannattaa tutustua tähän lakiin hyvissä ajoin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. 

Ostajan vastuulla on tarkistaa auto huolellisesti, vähän niin kuin asuntokauppaakin tehdessä ostajan tulee tutkia asunnon kunto. Sinun eli myyjän pitäisi muistuttaa ostajaa tästä velvollisuudesta, mutta yleensä ostaja kyllä muistaa sen tehdä. 

Ennen kuin päästät ostajaehdokkaan koeajolle, ota tämän henkilötiedot ylös. Jos mahdollista, änkeä kyytiin – voithan samalla kertoa auton erikoispiirteistä, neuvoa peruutuskameran käytössä ja niin edelleen.

Jos päädytte molemmille osapuolille sopivaan hintaratkaisuun, laatikaa kirjallinen kauppakirja, mihin merkitään vähintäänkin myyjän ja ostajan henkilötiedot, auton kauppahinta ja sen maksuehdot sekä autossa mahdollisesti olevat viat ja puutteet. Jos autosta löytyy joitain uusia virheitä, on myyjä kauppalain mukaan niistä vastuussa. Ihan joka naarmua ei tarvitse korvata, mutta vakavat virheet kyllä. Jos yhteisymmärrystä ei löydy, voi ostaja viedä asian käräjille. 

Omistajanvaihdos hoidetaan nykyään sähköisesti Traficomin palvelussa. Jos sähköinen varmenne ei jostain syystä ole teille hyvä ratkaisu, voi omistajanvaihdoksen hoitaa myös rekisteriosan ilmoitusosalla ja asioimalla rekisteröintejä tekevällä katsastusasemalla.  

Miten tehostaa auton myyntiä?

Mitä on tapahtunut ennen kaupantekoa ja auton luovuttamista? Lue parhaat vinkit auton myymiseen ja myy autosi nopeammin – ja mahdollisesti myös paremmalla hinnalla!

Oikea hinta 

Hinnoittele autosi oikein, niin vältyt auton hintaa äimisteleviltä yhteydenotoilta ja lyhennät myyntiaikaa. Jos hinnoittelet auton alakanttiin, saattaa se mennä jo ensimmäisenä päivänä, mutta niin tuskin kannattaa tehdä. Selaa netissä saman merkkisiä ja mallisia, yhtä vanhoja ja saman verran ajettuja autoja koskevia myynti-ilmoituksia, niin saat käsityksen siitä, mitä sinun pösöstäsi tai volkkaristasi voisi pyytää. Tässä vaiheessa kannattaa olla realistinen, mutta voit hilata hintaa hiukan ylemmäs, jos autossa on uudet kesä- tai talvirenkaat, tai jos jokin iso remontti (kuten jakopääremontti) on juuri tehty. 

Pientä pintaremonttia ja paperitöitä 

Varaudu siihen, että asiakas testaa kaikkien nesteiden määrän ja polttimoiden toiminnan. Hän saattaa myös kysyä viimeaikaisia huolto- ja korjauskuitteja sekä sitä, onko autovero maksettu. Erityisen paljon auton ostajia kiinnostaa auton leima. Katsastuta auto ennen myyntiin laittamista, jos vain mahdollista. 

Autonpesu

Jos autossa on naarmuja, käsittele ne kuntoon. Pese ja vahaa auto hyvin, ja imuroi sisätila. Tyhjennä auto kaikesta ylimääräisestä krääsästä. Muoviosat saa näyttämään uudenveroisilta käsittelemällä ne laadukkaalla muovinhoitoaineella. Istuinten tahrat lähtevät kuivapesuaineella, ja umpiot voi hioa tai hiotuttaa kirkkaiksi. Jos haluat panostaa oikein kunnolla, vie auto myllytykseen ja pese tai pesetytä moottoritila. Harkitse myös rekisterikilpien uusimista – uudet kilvet vaikuttavat paljon auton antamaan yleisvaikutelmaan, eivätkä maksa kuin parikymppiä. 

Puhdas ja siisti auto on valmis kuvattavaksi. Kiinnitä huomiota taustaan ja valoon – esimerkiksi suora auringonpaiste saa aikaan liian suuria kontrasteja. Älypuhelimissa on nykyään ihan hyviä kameroita, joten sillä saa otettua hyvät myyntikuvat etuviistosta, takaviistosta ja sisältä. Ota ainakin yksi sisäkuva, mieluiten takapenkiltä ja niin, että kuljettajan selkänoja on kallistettu pois tieltä. Voit ottaa kuvan myös mittaristosta, huoltokirjasta ja korjauskuiteista. Kuvaa myös kauneusvirheet – tai moitteettoman ruosteeton helma. Kuvilla kerrotaan rehellisesti kaikista puutteista, mutta niillä voi myös osoittaa auton olevan ikäisekseen hyvässä kunnossa.