Sinebrychoff täyttää 198 vuotta – hyvää suomalaisen oluen päivää!

Sinebrychoff on Pohjoismaiden vanhin panimo ja Suomen vanhin elintarvikealan yritys. Sinebrychoff on kehittynyt venäläisen kauppiassuvun perheyrityksestä Suomen johtavaksi panimoyritykseksi, joka on osa kansainvälistä Carlsberg-konsernia. Tänään, 13.10.2017, Sinebrychoff täyttää 198 vuotta.

Mutta tunnetko Sinebrychoffin lähes 200 vuotta vanhaa ja vaiherikasta tarinaa?

Nikolai_Sinebrychoff_1786_1848

Köyhän, Suomeen paremman elämän perässä muuttaneen venäläisen talonpojan poika Nikolai Sinebrjukov (1789-1848) oppi isänsä apulaisena kaupanteon alkeet. Isän kuollessa hän oli vasta 16-vuotias, mutta otti rohkeasti vastuun perheensä liiketoimista. Nuori liikenero toimi kauppiaana ja rakennusurakoitsijana, kunnes Suomen sota romahdutti markkinat ja Ruotsinsalmen rykmentti siirrettiin 1809 Suomenlinnaan. Nikolai muutti asiakkaittensa perässä ja aloitti kapakoitsijana Länsi-Mustasaarella. 1800-luvun alussa Helsingissä asui vain noin 4000 ihmistä.

Sinebrychoffin panimo syntyy

Vuonna 1819 hän voitti huutokaupassa kymmeneksi vuodeksi yksinoikeuden oluen myyntiin ja valmistukseen Helsingissä. Hän sai oikeuden oikeus hankkia maata ja perustaa panimo kaavoitetun kaupunkialueen äärilaidalle Hietalahteen keisarilliselta uudisrakennuskomitealta 13.10.1819, mitä pidetään Sinebrychoff-yhtiön perustamispäivänä sekä suomalaisen oluen päivänä, jota juhlitaan yhä vuosittain.

Oluen ja viinan valmistuksen lisäksi Nikolai urakoi rakennuksia ja kävi ulkomaankauppaa. Hän toimitti paloviinaa Venäjälle ja Puolaan sekä kiviä, hiekkaa, rautaa ja ratapölkkyjä Venäjän rautatietyömaille.

Panimoyhtiön ensimmäinen konttorirakennus oli puutalo, jonka Nikolai siirsi Suomenlinnasta 1823. Se sijaitsee yhä samalla paikalla nykyisen KOFF-tallin vieressä Bulevardilla. Puinen rakennus on yksi Helsingin vanhimpia. Se on nykyisin Suomen valtion omistuksessa Sinebrychoffin taidemuseon käytössä.

Kauppaneuvos Nikolai Sinebrychoff rakensi myöhemmin Bulevardin varteen kaksikerroksisen, empiretyylisen kivitalon, jossa oli 26 huonetta. Vuonna 1842 valmistunut rakennus toimi suvun asuntona ja konttorina, mutta kauppaneuvos ei koskaan itse asunut siellä, vaan Suomenlinnassa. Rakennus toimii nykyisin Sinebrychoffin taidemuseona, jota Sinebrychoff yhä tukee vuosittain.

Vuonna 1836 Nikolai perusti puutarhan ostamalleen kallioiselle kolmen hehtaarin maa-alueelle, joka sijaitsi asuinrakennuksen eteläpuolelle. Tästä puutarhasta tuli myöhemmin Sinebrychoffin puisto. 

Nikolai_nimik

Anna Sinebrychoff, köyhien äiti

Nikolain ja tämän veljen Paul vanhemman kuoltua Paulin Anna-vaimosta tuli perheen kantavavoima. Terävä-älyinen Anna ohjaili omia ja yrityksen varoja sekä neuvoi panimoa johtavia poikiaan. Vaatimattomista oloista lähtenyt kauppaneuvoksetar koki velvollisuudekseen auttaa vähäosaisempia. Sen hän halusi tehdä julkisuudelta salassa, ja sai Hietalahden ympäristössä lempinimen köyhien äiti.

Annan aikana, vuonna 1888, Toiminimi P. Sinebrychoffin perilliset muutettiin osakeyhtiöksi. Enemmistö Aktiebolaget P. Sinebrychoffin osakkeista oli Annan hallussa, ja Annasta tuli hallituksen puheenjohtaja, tiettävästi Suomen ensimmäinen naispuolinen. Pojat Nicolas ja Paul nuorempi olivat vuoronperään toimitusjohtajina, mutta määrätietoinen äiti saneli suunnan.

Vuodet ja vuosikymmenet kuluivat ja Sinebrychoff jatkoi yritystoimintaansa. Kieltolaki ja sota olivat panimolle todellisia koetinkiviä, mutta niistäkin selvittiin. Vuonna 1957 syntyivät kaksi merkittävää oluttuotemerkkiä, KOFF ja Sinebrychoff Porter. Vuonna 1969 tapahtui merkittävä uudistus, keskiolut vapautui kauppoihin ja ravintoloihin. Samalla alkoholin ikäraja laski 18 vuoteen. Keskiolutkapakat loivat Suomeen uudenlaista sosiaalista kulttuuria ja KOFF-oluen suosio kasvoi entisestään.

Kohti modernia ja vastuullista panimotoimintaa

1980-luvulle tultaessa Hietalahden panimo ja muut tilat olivat käyneet jo auttamattoman pieneksi. Panimon modernisointi oli hankalaa vuosisatoja vanhoissa rakennuksissa. Sinebrychoffille oli löydettävä paikka uudelle, modernille panimolle ja sellainen löytyi Keravalta, logistisesti hyvältä paikalta Nelostien varrelta. Rakennustyöt alkoivat 1990 ja Keravan tuotantolaitos vihittiin käyttöön 1992. Tuotantokapasiteetti oli uuden panimon myötä 1994 jo 250 miljoonaa litraa vuodessa.

1990-luku oli Sinebrychoffille voimakasta kasvun aikaa, vauhtia toi muun muassa Karhu, joka oli nopeimmin kasvava olutmerkki Suomessa. Sinebrychoffilla oli osuuksia myös pietarilaisesta Vena- ja ruotsalaisesta Falcon-panimoista.

Eteläisemmässä Euroopassa ja Aasiassa suositut energiajuomat olivat vielä pohjolassa suhteellisen tuntemattomia, kun Sinebrychoff lanseerasi markkinoille Suomen ensimmäisen energiajuoman, Battery Energy Drinkin vuonna 1997. Se on yhä parikymmentä vuotta julkaisunsa jälkeen Suomen suosituin energiajuoma.

Kuten aikojen alussa, Sinebrychoff on tänä päivänä kansainvälinen – ehkä enemmän kuin koskaan. Vuodesta 1998 yhtiö on valmistanut Coca-Colan juomat Suomessa ja seuraavana vuonna Sinebrychoff tuli osaksi kansainvälistä Carlsberg-konsernia. Yhtiön työntekijät tekevät päivittäin työtä yli Suomen rajojen eri puolilta maailmaa olevien ihmisten kanssa. Sinebrychoffin toimitusjohtaja, järjestyksessä 14., tulee Norjasta. Kaikki tämä on rikkautta. Niin kuin ovat tuotteet, joita valikoimassa on yli 120 makua tai vahvuutta kymmenillä eri tuotemerkeillä. Joukossa mm. Karhu, Somersby, Battery, Muumi, Coca-Colan juomat, Garage, Golden Cap ja KOFF.

Lähes 200-vuotias yhtiö on moderni ja pyrkii vastuullisuuteen, mistä kertoo myös sen kestävän kehityksen toiminta: Yhtä tuotantolitraa varten tarvitaan vain 2,5 litraa vettä, ja hiilidioksidi kierrätetään takaisin juomiin sekä lämpö kerätään talteen. Tähtäin on kuitenkin jo asetettu korkeammalle. Osana Carlsberg-konsernia Sinebrychoff on mukana toteuttamassa Towards Zero -ohjelmaa, jonka pyrkimys on vuoteen 2030 päästä nollille neljässä kategoriassa: hiilidioksidipäästöissä, jätevedessä, vastuuttomassa juomisessa sekä työtapaturmissa.

Kaikki panimotoiminta on keskitetty Keravalle. Siitä huolimatta vanhan Hietalahden panimon alueella on yhä vahva sinebrychoffilainen henki, jota ylläpitävät Sinebrychoffin puisto, taidemuseo ja panimoalueella talliaan yhä pitävät Sinebrychoffin panimohevoset, joiden kavioiden kopina on kuulunut Helsingissä pian 200 vuotta.

Sinebrychoffin toimitusjohtajat:

Anders Frydenlund 1.8.2017 –
Pekka Tiainen 2008 – 2017
Mikael Aro 2005 – 2008
Johan Furuhjelm 1999 – 2005
Kaj Forssell 1989 – 1998
Olli Hakkarainen 1986 – 1989
Ulf Roos 1974 – 1986
Michael Berner 1971 – 1974
Ingjald Hornborg 1946 – 1970
Fredrik Axel Hjornborg 1917 – 1946
Paul Sinebrychoff jr. 1888 – 1917
Nicolas Sinebrychoff 1878 – 1888
Paul Sinebrychoff sr. 1852 – 1878
Nikolai Sinebrychoff 1819 – 1848

(Visited 290 times, 1 visits today)

Comments are closed.