Video: Juha Marttila, MTK – ”Olutta tulisi käsitellä elintarvikkeena.”

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ehdotti kesäkuussa vieraillessaan Sinebrychoffin panimolla Keravalla, että olut pitäisi irrottaa kokonaan alkoholilainsäädännöstä. Marttilan mukaan olut on maataloustuote ja elintarvike, ja kuuluisi siksi maatalouslainsäädännön piiriin. Miksi olut on eri asemassa, kuin muut alkoholijuomat Suomessa?

“Historiallisesti olut on aina ollut keskeinen osa suomalaista ruokakulttuuria. Voidaan sanoa, että olut on Suomen viini. Siksi näkisin, että olutta tulisi julkisessa keskustelussa ja lainsäädännössä käsitellä mahdollisimman pitkälle ruokana, elintarvikkeena”, hän perustelee.

“On aika kireä viitekehys, jos lähdetään siitä, että olut on alkoholijuoma, niin kuin kaikki muutkin alkoholijuomat”, Marttila sanoo. “Olut on osa ruokakulttuuria, suomalaisten juhlakulttuuria ja kuuluu suomalaiseen elämäntapaan.”

Erityisesti hän nosti oluen ja mallasohran viljelyn merkityksen Suomen maanviljelijöille. “Julkisessa keskustelussa keskitytään usein vain oluen ja alkoholijuomien negatiivisiin vaikutuksiin ja mitä pitäisi säädellä. Usein unohtuu oluen elinkeinopoliittinen ja työllisyyteen liittyvä rooli Suomessa.”

“Suomalainen mallasohra on keskeinen raaka-aine oluelle ja se on myös kasvava vientituote”, Marttila muistuttaa. “Suomalainen mallas on kansainvälisesti erittäin arvostettu raaka-aine. Mielestäni mallas- ja oluttoimiala ovat hyviä esimerkkejä eteenpäin menevästä toimialasta viennin suhteen.”

“Lisäksi mallasohran viljely on loistava esimerkki modernista ympäristöystävällisestä viljelystä. Ja myös yhteistyö mallastamojen, panimoiden ja viljelijöiden välillä on siinäkin suhteessa erinomaista, että tämä ympäristöulottuvuus on vahvasti koko ajan näkyvillä.”

(Visited 267 times, 1 visits today)

Comments are closed.