Historiallisia uudistuksen tuulia alkoholilakiin

Hallituspuolueet saivat torstaina 19.5. aikaan yhteisymmärryksen alkoholilain tulevista uudistuksista. Uudistukset ovat sääntelystä vapauttavia ja antavat uusia mahdollisuuksia myös Sinebrychoffille.

Marja-Liisa_Weckstrom_Sinebrychoff_2013 (kopio)

Kliseisesti voisi sanoa, että eilen 19.5.2016 kuultiin historian siipien havinaa, kun hallituspuolueiden (Kokoomus, Keskustapuolue ja Perussuomalaiset) edustajat laskeutuivat portaita alas kohti toimittajajoukkoa ja kertoivat päässeensä yksimielisyyteen alkoholilain kokonaisuudistuksen linjoista.  Historiallista, sillä viimeksi vastaavaa tapahtui 1969, kun keskioluen myynti vapautui. Tilanne lähti liikkeelle helmikuussa, jolloin sosiaali- ja terveysministeri Rehula esitteli ministeriönsä pohjapaperin uudistuksista, minkä jälkeen sekä Kokoomus että Perussuomalaiset tulivat ulos omien ehdotustensa kanssa. Ne sisälsivät pidemmälle meneviä uudistuksia kuin mitä Rehula oli ehdottanut.  Sen jälkeen hallituspuolueet ovat hakeneet yhteistä linjaa, joka löytyi eilen.

Seuraavassa tärkeimmät muutokset:

1. Ravintolat saavat alkaa myydä enintään 5,5-prosenttisia alkoholijuomia ulos.
2. Nelosoluet (5,5 %) tulevat ruokakauppoihin.
3. Myös vahvoja lonkeroita saa jatkossa myydä ruokakaupoissa.
4. Pienpanimot saavat myydä vahvempia tuotteitaan ulos.
5. Alkot saavat olla auki klo 21 asti nykyisen klo 20 sijaan.
6. Erillisistä jatkoaikaluvista luovutaan, joten kaikki anniskeluravintolat saavat tarjoilla alkoholia klo 4:ään asti.
7. Ravintoloiden erilliset A- ja B-oikeudet poistuvat.
8. Festivaalien ”olutkarsinat” poistuvat, kun anniskelualueiden sääntely kevenee.
9. Oluen ja viinin kotivalmistuksen raaka-ainerajoitukset poistuvat, ja valmistus käymisteitse on sallittu ilman muita ehtoja.
10. 16 vuotta täyttäneet saavat anniskella alkoholia vuorovastaavan valvonnassa.
11. Alkoholin mainontaa vapautetaan. Muun muassa valmistajien ja tukkumyyjien tuoteluettelot voidaan esitellä painettuina tai verkossa ja ravintoloiden happy hour -mainonta vapautuu.

Lisäksi eduskuntaryhmät ovat alustavasti sopineet alkoholia valmistavien yritysten ulkomaisen verkkokaupan vapauttamisesta.

Sääntelyn väheneminen ja esimerkiksi alkoholiprosentin nostaminen 5,5 %:een alkoholijuoman valmistustavasta riippumatta luovat meille uusia mahdollisuuksia valmistaa kuluttajia kiinnostavia tuotteita.

Voimme olla tyytyväisiä, että Suomi liikkuu suomalaisten intohimoaiheessa eteenpäin. Ison kuvan osalta uskomme, että osa Viron tuonnista loppuu ja siirtyy ostoiksi täällä kotimaassa.  Uskomme lisäksi, että meneillään oleva olutbuumi luo hyvinvointia niin meille kuin koko Suomelle ja että erilaiset oluttyypit löytävät tiensä suomalaisten ruokapöytiin yhä useammin.

(Visited 180 times, 1 visits today)

Comments are closed.