Tiesitkö nämä matkustajatuonnista, juomista ja verotuksesta?

Pienten kiemuroiden kautta hallitus jatkaa toimintaansa ja Sinebrychoff toivoo, että hallitus palaa myös alkoholilain pariin. Seuraavien faktojen pohjalta uskomme, että hallituksen tulisi voida ottaa viime keväänä sovitut vapauttamisaskeleet.

 Marja_Liisa_Weckström-Terassiviesti-Sinebrychoff

Suomessa on EU:n korkein oluen valmistevero (1,51 € / litra 4,7 % olutta). Samalla vero-ohjaus mietoihin juomiin on EU:n neljänneksi pienin. Olutveron ja viinaveron suhde on esimerkiksi Saksassa 6,6 kun se on Suomessa 1,4.

 Kaksi viimeisintä alkoholiveron korotusta eivät ole kerryttäneet valtiolle lisää verotuloja. Veronkorotukset kohdennettiin mietoihin juomiin, viimeistä edellinen erityisesti panimojuomiin. Viron tuliaisista jää Suomelta saamatta yli 300 miljoonaa euroa pelkästään alkoholiverotuottoa. Tähän päälle voidaan laskea vielä arvonlisävero, joka valtiolta jää saamatta.

Vuonna 2016 Suomeen tuotiin Virosta ja muualta lähes 60 miljoonaa litraa alkoholipitoisia panimojuomia, melkein 10 miljoonaa litraa enemmän kuin 2015. Kehitys on ollut kasvusuuntainen noin 10 vuotta. Tämä käy ilmi THL:n tilastoista, joissa mukana ei ole tosin ns. harmaata tuontia.

Suomessa juotavan vahvan oluen eli ns. A-oluen hankinta/nautintakanavana matkustajatuonti on selkeästi suurin: jopa 61 % vahvasta oluesta tuodaan ulkomailta. Alkon osuus oluesta on 17 % ja ravintoloiden 21 %.

Alkoholin tilastoitu kulutus Suomessa on selvästi alle Euroopan keskitason, vaikka julkisuudessa näkee yhä väitteitä alkoholia runsaasti käyttävästä kansasta. 100%:ksi alkoholiksi muunnettuna suomalainen käyttää alkoholia 8,8 litraa vuodessa. Esimerkiksi Itävallassa luku on 12,3 litraa.

Kaiken vahvuiset oluet mukaan laskettuna vain 15 % oluesta nautitaan Suomessa ravintolassa. Suomi on pudonnut oluen ravintolakäytössä jo EU:n neljänneksi viimeiseksi. Länsi-Euroopan maista Suomi pitää häntäpaikkaa. Virossa juodaan ravintoloissa vielä vähemmän, 8 %. Ahkerimmin olut maistuu ravintoloissa Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa, yli 60 %.

Suomessa on vahva ja elävä olutkulttuuri. Suomalaiset nauttivat monipuolisesti erilaisia oluita Hangosta Utsjoelle. Erikoisoluita maistellaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

 

Alkoholilakiuudistuksen edut

Jos alkoholilaki saataisiin voimaan sellaisena, kuin Sipilän hallitus sen toukokuussa 2016 linjasi, niin Taloustutkimuksen arvion mukaan:

·       Panimojuomien rajakauppa laskisi puoleen nykyisestä ja myös muiden alkoholijuomien rajakauppa laskisi neljänneksen.

·       Suomi saisi verotuloja lisää 35 miljoonaa euroa vuodessa.

·       Suomalaisten alkoholinkäyttö miedontuisi entisestään.

·       Kuluttajien valikoima kaupassa kasvaisi, kun 5,5 % yläraja mahdollistaisi laajemman olutvalikoiman ja valmistustavalla ei olisi enää väliä.

Tätä kirjoittaessa on valitettavasti yhä epäselvää, koska ja miten alkoholilakiuudistus etenee. Panimoliitolta löytyy mainio esitys alkoholilain uudistuksesta sekä useita hyviä infografeja, jotka havainnollistavat miksi vireillä oleva alkoholilakiuudistus on tärkeä niin monelle liiketoiminnan alalle.

http://www.panimoliitto.fi/tilastot/infograafit/

(Visited 319 times, 1 visits today)

Comments are closed.