Alkoholilaki – maali häämöttää?

 

Marja-Liisa Weckström

Siitä on jo vuosi, kun Juha Sipilän johtama hallitus kertoi näkemyksensä alkoholilain kokonaisuudistuksen suurista linjoista. Näihin lasken seuraavat asiat:

  • 5,5 % raja päivittäistavarakaupoissa myytävälle alkoholille
  • Sillä, miten tuo 5,5 % alkoholia on saatu aikaan, ei ole enää merkitystä
  • Anniskelupaikoille tulee ulosmyyntioikeus
  • Pienpanimoille tulee ulosmyyntioikeus

Loppuvuonna 2016 saimme Sinebrychoffille luettavaksemme sosiaali- ja terveysministeriön eli STM:nlakiluonnoksen, jota kommentoimme lainvalmistelijalle tammikuussa 2017. Annoimme vihreää valoa jakannustimme Suomea eteenpäin:

Sinebrychoff toivoo, että alkoholipolitiikkaa voitaisiin Suomessa luoda hyvässä hengessä ottaen huomioon niin kansanterveydelliset kuin elinkeinopoliittiset tarpeet. Olemme kaikki samassa veneessä. Suomalaiset ovat hyvällä keskieurooppalaisella tiellä alkoholin käytössään ja uskomme täällä Keravalla, että Suomen kansa on valmis ottamaan lakiluonnoksen vapautukset vastaan vastuullisella tavalla.

STM sai satoja lausuntoja. Parhaillaan virkamiehet kirjoittavat eduskunnalle annettavaa hallituksen esitystä ja muokkaavat sitä yhteensopivaksi EU-lainsäädännön kanssa. Oltuani 5.4. yhteydessä STM:ään sain kuulla, että on edelleen realistista, että eduskunta saa esityksen käsiteltäväkseen 18.5. Tekisi mieli sanoa, että ”Just do it!”, sillä se mikä pitkittyy, tuppaa myös monimutkaistumaan. Olisi kaikkien kannalta hyvä, että eduskunta ehtisi ennen juhannusta aloittaa valiokuntakäsittelyt ja että kesälomien jälkeen kansanedustajat voisivat mahdollisimman pian päättää laista ja sen voimaantulosta.

Täältä panimolta käsin emme voi tehdä nyt muuta kuin ilmaista vahvan toivomuksemme, että laki olisi voimassa 2018 alusta alkaen. On todella työlästä suunnitella liiketoimintaa (tehdä budjetteja, suunnitella tuotantolitroja jne) lainsäädännön ollessa epävarmaa: yksi suunnitelma siltä pohjalta, että mikään ei vielä ehdi muuttua ja toinen siltä, että muutokset ehtivät tulla voimaan. Toimintaympäristön tunteminen on tärkeää myös monessa sopimusneuvottelussa.

Elinkeinopoliittisesti on tärkeää, että kaikki usva ja epävarmuus alkoholilain osalta saadaan poistettua mahdollisimman pian. Se on tärkeää panimoille, kauppiaille, ravintoloille, hotelleille, kioskeille, huoltoasemille, maanviljelijöille ja jakelutoimintaa harjoittaville.

Kansanedustajilta ja päättäjiltä toivon rohkeutta ja uskoa suomalaisiin. On vastuullista ottaa pieniä askeleita eteenpäin niin kuin hallitus viime vuonna linjasi. Pieni on parempi kuin iso kertarysäys.

(Visited 345 times, 1 visits today)

Comments are closed.