Päätoimittajan joulutervehdys: Joulu on tummia makuja ja kiireetöntä ruokaa

On vuoden pimein aika. On se neljäs vuodenaika, jonka läpi kuljen hieman horroksessa toivoen, että näkisin pian valon. Ilman tätä vuodenaikaa en voisi kuitenkaan elää, sillä siihen kuuluu monta ihanaa asiaa, jotka valaiset pimeät illat. Ne ihanat asiat löytyvät ruokapöydästä – sieltä mistä kaikki kulttuuri saa alkunsa.

joulu13_img_156

Juuri nyt tumman eri sävyt näkyvät siinä, mitä syömme ja mitä juomme. Ruoka on karheampaa ja juoma paksumpaa – vai pitäisikö sanoa täyteläisempää ja pyöreämpää. Kulmat ovat poissa, lempeys valtaa alaa. Ihan kuin äidin kutomat villasukat niin myös tummat pataruoat ja joulun lukuisat laatikkoruoat juurevien maan antimien kanssa lämmittävät kokonaisvaltaisesti varpaista sielun viimeiseen sopukkaan asti. Pitkään haudutetun pataruoan tuoksut tulevat jo kotiovella vastaan ja tervehtivät tulijaa sydämen lämpöaallolla. Pataruoka on tekijänsä suuri rakkaudenosoitus, sillä se on tehty kiirettä. Lorautan höyryävään pataan tummaa olutta syventämään makua, tuomaan aavistuksen makeutta ja mureuttamaan lihan suussa sulavaksi. Katan pöydän kauniiksi ja tarjoan ruokajuomaksi hattulalaisen Juha-Pekka Honkasaaren tilan mallasohrasta valmistettua Sinebrychoffin Jouluolutta tai talomme kruununjalokiveä, Sinebrychoff Porteria. Vieraani nauttivat oluista ja huomaamattaan he tuntevat olevansa suomalaisuuden ytimessä. Juovathan he kotimaan viljaa.  

honkasaari

Sinebrychoffin Jouluoluen mallasohra tulee tänä vuonna Juha-Pekka Honkasaaren tilalta Hattulasta.

Tummuus on teemani myös jälkiruuissa.  Sulatettua tummaa suklaata vesihauteessa, ja pian pöydässä on suklaafondant, mokkapalat, browniet. Täyteläisiä makuja, joihin sopii täydellisesti talomme Porter. Tarjoan sen konjakkilasista. Yhdestä pullosta riittää tarjottavaa hyvin neljällekin, vaikka nuukuutta kaihdan. Kaapista löytyy kyllä toinen. Ja jouluna vaihdan suklaajälkiruoat piimä- ja maustekakkuihin taatelikakkua unohtamatta ja tarjoan niidenkin kanssa joko Porteria tai Jouluolutta. Maista, ylläty ja ihastu.

porter

Taatelikakun resepti:

Noin 200 g pehmeitä taateleita (voi myös liottaa taateleita omenasiiderissä etukäteen, jos eivät ole tarpeeksi pehmeitä)
1 dl Sinebrychoff Jouluolutta
1 dl Crowmoor Hazy & Sour -omenasiideriä
2 kpl omenaa raastettuna
200 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kpl kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl kanelia
½ tl pomeranssinkuorta
½ tl neilikkaa 

Hienonna taatelit ja laita ne oluen kera kattilaan. Keitä, kunnes taatelit ovat aivan pehmeitä, noin 5 minuuttia.  Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.  Vaahdota voi ja sokerit. Lisää kananmunat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita sitten taateliseos ja omenaraaste taikinan joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne mielellään siivilän läpi taikinaan. Älä sekoita turhaan. 

Voitele ja korppujauhota kuivakakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti. Anna kakun jähmettyä ennen kumoamista. Taatelikakku säilyy jääkaapissa hyvänä useita päiviä, joten sen voi tehdä hyvissä ajoin ennen joulua.

Juomasuositus:

Sinebrychoff Jouluolut tai Sinebrychoff Porter.

img_0140-1

(Visited 83 times, 1 visits today)

Comments are closed.